Káva

Káva

Káva je velmi oblíbený nápoj, který můžeme konzumovat v nejrůznějších variantách. Někteří si vůbec nedokážou představit den bez šálku své oblíbené kávy. Káva se vyrábí z upražených a rozemletých semen kávovníku. Ten se pěstuje v různých oblastech, největšími producenty kávy jsou však Kolumbie, Brazílie, Indonésie nebo Vietnam. Káva také patří mezi velmi významné komodity Tradecz.cz, s nimiž se obchoduje na celosvětových trzích.

kava

Druhy kávy

Existuje mnoho druhů kávy. Ať už se jedná o samotné odrůdy kávovníku, či o způsob pražení nebo konečný způsob přípravy a podávání. Nejpěstovanějšími odrůdami kávovníku jsou robusta (Canephora) a arabica (Arabica). Zatímco arabica má podíl na světové produkci asi 25%, robusta tvoří až 70%. Káva se dá připravovat na mnoho způsobů. Jistě budete znát například espresso, filtrovanou kávu, moca press, instantní kávu nebo tureckou kávu. Espresso je italský způsob výroby kávy. Principem je, že je malé množství horké vody vytlačeno pod tlakem jemně mletými kávovými zrny.

coffee

Je základem také pro další druhy kávy, jakými jsou café latté, lungo, cappuccino nebo flat white. V Česku a na Slovensku je velmi oblíbený typ přípravy kávy tzv. „turek“. Jde o zalití mleté kávy v šálku vodou těsně pod bodem varu. Není to zcela typická příprava kávy, dalo by se říci, že se jedná o naši domácí specialitu. Tradiční příprava turecké kávy je poněkud odlišná. Pro tureckou mokku se používá speciální kovová konvička. Do ní se nasype jemně mletá káva spolu s cukrem a kořením (často skořice, vanilka a kardamon). Poté se zalije studenou vodou a dá se ohřát. Káva teplotou kypí a propařuje se, nikdy se však nesmí vařit. Pravá turecká káva se podává bez mléka jen se sklenicí čisté vody. V posledních letech se, kromě instantní kávy, dostávají do popředí zájmu také domácí kávovary. Ty pracují s celými kávovinovými zrny, které melou až těsně před samotnou přípravou kávy.