Proč tak rádi využíváme k přepravě osobní automobil


O tom, že řidičský průkaz na osobní automobil u nás má v podstatě každý dospělý člověk, není nejmenších pochyb. V dnešní době také najdeme téměř v každé rodině víc než jedno auto. To je něco, o čem se nám ještě před pár desetiletími ani nesnilo, avšak přesto se osobní automobily staly tím nejpoužívanějším dopravním prostředkem mezi lidmi, a to nejen u nás, ale v podstatě na celém světě.

 

Je pravdou, že si často ani neuvědomujeme, jak moc jsme se na automobilech stali závislými. Jde to až do té míry, že v některých zemích bez něj v podstatě nemohou existovat, a i u nás mnozí zaměstnavatelé požadují, aby uchazeč o práci měl řidičský průkaz, a to i v případě, že řízení není součástí náplně práce.

 

prázdná silnice

 

Důvody k tomu jsou poměrně jednoduché: je to zdaleka nejpohodlnější způsob, jak se přepravit z místa A na místo B. Nejenže totiž můžeme vyrazit, kdy potřebujeme, ale také zároveň můžeme zaparkovat hned vedle našeho cíle. Srovnejme to s veřejnou hromadnou dopravou, kdy se musíme řídit jízdním řádem a navíc musíme mnohdy od zastávky jít celkem dlouhou trasu pěšky. A to ani není řeč o malých obcích, kam autobusy zajíždí dvakrát denně.

 

Opomenout nelze ani fakt, že moderní automobily jsou vybaveny příslušenstvím, které nám jízdu značně zpříjemňuje, ať už se jedná o tlumiče nebo klimatizaci. I když je tedy venku hrozné počasí a cesta je hrbolatá, stále zažíváme hladkou jízdu.

 

běžný provoz na silnici

 

Samozřejmě nelze opominout, že to přináší i určité problémy. Paradoxně čím více automobilů je, tím nepohodlnější se stávají. Jejich vyšší množství totiž znamená i větší poškození silnic a také více dopravních kolon, kvůli kterým můžeme na plynulou jízdu v podstatě zapomenout. To je ovšem něco, co si lidé neuvědomují.

 

Nemůžeme také nezmínit, že se jedná o ten zdaleka nejdražší a ekologicky nejhorší způsob cestování. Avšak lidé jsou za své pohodlí ochotni platit, a tak tomu je i v tomto případě.